skip to Main Content

Vad innebär det att vara familjehem?

Barn, unga och vuxna kan alla komma i en situation då man av olika skäl behöver placeras i familjehem. Det behövs trygga och stabila förhållanden för att ge stöd och omtanke som leder till förändring.

Ett familjehem kan se ut på olika sätt: ni kan vara en liten eller stor familj, med eller utan barn, ni kan bo i stan eller på landet och ha olika kulturell bakgrund. Du kan också vara ensamstående. Som familjehem tar du hand om barnets hela omvårdnad samt ger barnet förutsättningar till trygga och stabila vuxna. Du och din familj är en del av ett team som arbetar för barnets bästa och får utbildning, stöd samt den handledning som behövs för att kunna ge bästa stöd.

Hur blir jag familjehem?

Ansökningsprocessen börjar med en intresseanmälan som du fyller i och skickar in genom vår hemsida. Du beskriver dig, din familj, din livssituation, dina levnadsvillkor och varför du vill bli familjehem. Vi kontaktar sedan dig och genomför en första intervju via telefon. Om det finns ett fortsatt ömsesidigt intresse efter första kontakten påbörjas en utredning.

I vår familjehemsutredning ingår hembesök, referenstagning och en djupintervju, vi hämtar även ut registerutdrag från bland annat polis och kronofogdemyndigheten samt socialregister. För att en placering ska bli så bra som möjligt är det viktigt att matcha barn och familj på bästa vis. När det kommer upp en placering som matchar er profil får ni en förfrågan av oss.

Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om familjehemsvård.
Hittar du inte svaret på just din fråga? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Caroline Idoff

Familjevård

Hör av dig till mig för frågor om familjehemsvård

Caroline Idoff
Verksamhetschef
caroline@friab.se
072-050 70 47

Back To Top