Här har vi samlat vanliga frågor och svar om familjehemsvård.
Hittar du inte svaret på just din fråga i listan? Kontakta oss så hjälper vi dig.
Behöver man någon speciell utbildning för att bli familjehem?
Nej, det krävs ingen speciell utbildning eller erfarenhet för att kunna bli familjehem. Det viktiga är att du är en stabil person och att du lever ett tryggt och harmoniskt liv som kan erbjuda en god tillvaro och god omsorg. Som familjehem hos oss får du den utbildning, stöd och handledning som krävs för uppdraget.
Behöver man någon speciell utbildning för att bli behandlingsfamilj?
Nej, det krävs ingen speciell utbildning för att kunna bli behandlingsfamilj men vi söker dig som har erfarenhet och bakgrund inom socialt arbete. Relevant utbildning är meriterande men inget krav. Det viktiga är att du är en stabil person och att du lever ett tryggt och harmoniskt liv som kan erbjuda en god tillvaro och god omsorg. Som behandlingsfamilj hos oss får du den utbildning, stöd och handledning som krävs för uppdraget.
Kan man påverka vilket barn som kommer till ens familj?
Ja, som familjehem kan man ha önskemål om exempelvis ålder, kön och vilket barn som skulle fungerar bäst ihop med familjen. Barnets behov dock alltid matchas med familjehemmets resurser och resultatet av matchningen går först.
Kan jag vara familjehem om jag är ensamstående?
Ja, det är inget hinder att vara ensamstående. Vår erfarenhet är att familjer kan se väldigt olika ut. Lämpligt familjehem väljs utifrån barnets behov och familjehemmets resurser.
Behöver barnet eget rum?
Ja, det är ett krav.
Vet man hur länge barnet ska bo kvar i familjehemmet?
Oftast vet man inte hur länge ett barn kommer att bo i familjehemmet. Lagen säger att man alltid ska verka för en återförening mellan barnet/ungdomen och de biologiska föräldrarna.
Får jag någon ekonomisk ersättning?
Som familjehem får man ett arvode. Storleken på arvodet sätts utifrån uppdragets karaktär och omfattning. Arvodet är skattepliktigt, sjukpenninggrundande och pensionsgrundande. Det utgår även en omkostnadsersättning som skall täcka barnets eller ungdomens omkostnader.
Vad händer om jag behöver hjälp?
Ni som familjehem har regelbunden kontakt med oss för stöd, handledning och utbildning under placeringen. Vi har också jour dygnet runt om något skulle hända.
Har du fler frågor?
Har du fler frågor eller funderingar kring hur det är att vara familjehem eller hur en ansökan går till?
Du hittar våra kontaktuppgifter längst upp på sidan, under fliken “Kontakta oss“.