Vad innebär det att vara DBT-behandlingsfamilj?
Ibland behöver vi familjehem med extra kunskap och tidigare erfarenhet av socialt arbete: vi kallar uppdraget för behandlingsfamilj. Som behandlingsfamilj tar ni emot en ungdom i ert hem under en begränsad tid. Uppdraget innebär att du och din familj ger trygga boendeförhållanden samt vuxenstöd dygnet runt till en ungdom som behöver det och som av en eller flera anledningar mår bättre av att bo hos er istället för vårt boende. Ni har en viktig roll i behandlingsarbetet med fokus på att stödja positiva beteenden och relationer i ungdomens vardag med ett förhållningsätt som är baserat på DBT.
Ni ingår i ett team som består av en samordnare, en terapeut och en kontaktperson. Ni får för uppdraget relevant löpande utbildning inom DBT samt regelbunden handledning och har stöd från oss via telefon dygnet runt. Uppdraget är motsvarande en heltidstjänst och kräver att en vuxen är hemma på heltid.
Hur blir jag DBT-behandlingsfamilj?
Ansökningsprocessen börjar med en intresseanmälan som du fyller i och skickar in genom vår hemsida. Vi kontaktar sedan dig och genomför en första intervju via telefon. Om det finns ett fortsatt ömsesidigt intresse efter första kontakten påbörjas en utredning.
I vår utredning ingår hembesök, referenstagning och en djupintervju, vi hämtar även ut registerutdrag från bland annat polis och kronofogdemyndigheten samt socialregister. För att en placering ska bli så bra som möjligt är det viktigt att matcha ungdom och familj på bästa vis. När det kommer upp en placering som matchar er profil får ni en förfrågan av oss.
Hör av dig till mig för frågor om behandlingsfamiljer
Stina Edvardsson
Verksamhetschef
stina.edvardsson@friab.se
0724 – 02 20 04